PEMANFAATAN TUMBUHAN BAMBU DI KELURAHAN COBODOE KOTA TIDORE KEPULAUAN

Nurhafni A. Gafar, Abdulrasyid Tolangara, Nurmaya Papuangan

Sari


Bamboo is a versatile plant and occupies a special place in the life of Indonesian people. Bamboo is also a fairly available and inexpensive raw material for making household appliances and furniture, building materials, pipes for water distribution, musical instruments and religious purposes. In addition, some types of bamboo are ornamental plants and waste filter processors and erosion prevention. Bamboo belongs to the results of non-timber forests and can be used as an alternative to wood. This research aims to find out the form of utilization of bamboo plants in Cobodoe Village, East Tidore Subdistrict. This research is a descriptive study, with survey methods used to describe the diversity and form of utilization of bamboo plants in Cobodoe Village, East Tidore District. The results of this study found three types of bamboo, namely bambu tutul (Bambusa maculate), bambu tui (Schizostachyum lima), and bambu pagar (Bambusa glaucescens). People in Cobodoe Village use bamboo plants as raw materials for food and household furniture.

Kata Kunci


bamboo; diversity; cobodoe village; leaflet

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Aini, S., Arnyana, I. B. P., & Wijana, N. (2017). Keanekaragaman Spesies Tumbuhan Bambu, Karakteristik dan Pemanfaatannya Bagi Masyarakat Desa Tigawasa, Kecamatan Banjar, Kabupaten Buleleng. Jurnal Pendidikan Biologi Undiksha, 4(1).

AM Silaban, Z., Wahyudi, A., & Wiryono, W. (2013). Keanekaragaman Jenis dan Pemanfaatan Bambu pada Beberapa Desa di Kabupaten Bengkulu Tengah Provinsi Bengkulu [Fakultas Pertanian, UNIB]. http://repository.unib.ac.id/id/eprint/6391

Arsad, E. (2015). Teknologi Pengolahan dan Manfaat Bambu. Jurnal Riset Industri Hasil Hutan, 7(1), 45–52. http://ejournal.kemenperin.go.id/jrihh/article/view/856/763

Baguna, F. L., Nurrochmat, D. R., & Yovi, E. Y. (2015). Potensi Pengembangan Bambu Tutul Sebagai Komoditas Unggulan di Maluku Utara. RISALAH KEBIJAKAN PERTANIAN DAN LINGKUNGAN Rumusan Kajian Strategis Bidang Pertanian Dan Lingkungan, 2(1), 42–50.

Batubara, R. (2002). Pemanfaatan Bambu di Indonesia. USU Digital Library, 1987, 1–7. https://doi.org/14 Pebruari 2017

Charomaini, M. (2014). Budidaya Bambu Jenis Komersial. In Bogor: IPB Press. Bogor.

Kurniawati, T. (2015). Tingkat Kesejahteraan Pengrajin Bambu di Desa Sendari Kecamatan Mlati Kabupaten Sleman Daerah Istimewa Yogyakarta. Skripsi. Pendidikan Ekonomi FE UNY.

Lopez, C., & Shanley, P. (2005). Kekayaan Hutan Asia: makanan, rempah-rempah, kerajinan tangan, dan resin. Gramedia Pustaka Utama for the Center for International Forestry Research~….

Muhtar, D. F., Sinyo, Y., & Ahmad, H. (2017). Pemanfaatan tumbuhan bambu oleh masyarakat di kecamatan oba utara kota tidore kepulauan. SAINTIFIK@, 1(1), 37–44.

Sari, R. P., Krisnawati, Y., & Fitriani, L. (2021). Keanekaragaman Bambu di Bukit Cogong Kabupaten Musi Rawas. Borneo Journal Of Biology Education (BJBE), 3(1), 8–17.

Shodikin, A., & Hidayah, G. A. (2020). Sapta Bamboo Karangan Sebagai Upaya pemberdayaan Masyarakat Penghasil Bambu Dalam Menangani Sampah Desa. Jurnal Pengabdian Masyarakat: BAKTI KITA, 1(1), 9–14.

Sinyo, Y., Sirajudin, N., & Hasan, S. (2017). Pemanfaatan tumbuhan bambu: kajian empiris etnoekologi pada masyarakat kota Tidore Kepulauan. SAINTIFIK@, 1(2).

Sujarwo, W., Arinasa, I. B. K., & Peneng, I. N. (2010). Inventarisasi Jenis-Jenis Bambu yang Berpotensi Sebagai Obat di Kabupaten Karangasem Bali. In Buletin Kebun Raya (Vol. 13, Issue 1, pp. 28–34). http://jurnal.krbogor.lipi.go.id/index.php/buletin/article/view/13_1_5

Widnyana, K. (2012). Bambu Dengan Berbagai Manfaatnya. Bumi Lestari, 8(1), 1–10. https://doi.org/14 Pebruari 2017




DOI: https://doi.org/10.33387/bioedu.v5i1.4401

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


Jurnal Bioedukasi has been index on:
 
         

Statistik Pengunjung

 

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.