Pelatihan Pembuatan Bioarang Aktif Bagi Petani Kelapa Di Desa Akesai Kecamatan Oba Tengah
Sari
Abstract. Utilization of coconut fruit by the people in Akesai village is limited to producing of dried coconut fruit (kopra) and and coconut oil which are processed traditionally. This also due to the lack of knowledges on processing the coconut fruit into other commercial products. Therefore, the activity of community service is providing the knowledge and skill for the community to produce bio-carbon briquette in order to supporting farmer’s income. The method of this activity is conducting through socialization, training on how to process it and how to implementing the market through online media. The result of the community service is expecting the community is enable to produce bio-carbon briquette that made from coconut shell as well as having ability to promote and to sell the product through online media.
Keywords: Bio carbon, Akesai, Online media
Teks Lengkap:
PDF 77-82Referensi
Arie Febrianti Mulyadi, Ika Atsari Dewi, P. D. (2013). Pemanfaatan Kulit Buah Nipah Untuk Pembuatan Briket Bioarang Sebagai Sumber Energi Alternatif. Jurnal Teknologi Pertanian, 14(1), 65–72. http://www.jtp.ub.ac.id/index.php/jtp/article/view/393
Awaluddin Iksan, Djefry Deeng, N. S. (2018). Strategi Adaptasi Petani Kelapa Di Desa Lelilef Kecamatan Weda Tengah Kabupaten Halmahera Tengah. Holistik, 22, 1–17.
Basuki, N., Suhardi, & S. Sangadji, S. (2020). PENGELOLAAN KELAPA TERPADU ZERO WASTE DI DESA LEMBAH ASRI KECAMATAN WEDA SELATAN. Jurnal Abdimas Bina Bangsa, 1(2), 231–239. https://doi.org/10.46306/jabb.v1i2.36
Basuki, N., Suhardi, S., Sangadji, S. S., & Mahmud, H. (2021). Pengolahan Kelapa Terpadu, Upaya Peningkatan Nilai Guna Produk di Desa Mataketen Kecamatan Makian Barat. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 1(2), 333–338. https://doi.org/10.54082/jamsi.113
Basuki, N., Suhardi, & Sangadji, S. S. (2020). Pengelolaan kelapa terpadu zero waste di desa lembah asri kecamatan weda selatan. Jurnal abdimas bina bangsa, 01(02), 231–239. http://jabb.lppmbinabangsa.id/index.php/jabb/article/view/36
BPS Provinsi Maluku Utara. (2020). Maluku Utara Dalam Angka.
Cangara, S., Moelier, D. D., Suriani, S., Studi, P., Sipil, T., Teknik, F., Bosowa, U., Studi, P., Inggris, B., Sastra, F., Manajemen, P. S., Bosowa, U., Wajo, P. K., Belakang, L., Pengembanggan, P., Ekspor, P., & Silk, S. (2019). Pengembangan produk eksport dengan inovasi tehnologi dan perluasan pasar atbm sutra di pakkanna kecamatan tanasitolo. Jurnal Anadara Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2).
Djumadil, N., & Suhardi, S. (2021). (Marketing Development in an Effort to Increase Sales of Processed Nutmeg Flesh Products in IKM Ternate City). Agrikan, 14(2), 533–543. https://doi.org/https://doi.org/10.52046/agrikan.v14i2.533-543
Hadi R. (2011). Sosialisasi Teknik Pembuatan Arang Tempurung Kelapa Dengan Pembakaran Sistem Suplai Udara Terkendali. Buletin Tekni Pertanian, 16(2).
Hafel, M., Umasugi, M., Pratama, R., & Suhardi, S. (2020). Optimalisasi Pengembangan Kelompok Usaha Sagu Jai di Kelurahan Jaya Kota Tidore Kepulauan. Jurnal Abdidas, 1(5), 424–429. https://doi.org/10.31004/abdidas.v1i5.96
Hartati Kapita, Sukarmin Idrus, F. F. (2021). Pemanfaatan Limbah Biomassa Kelapa Dan Tongkol Jagung Untuk Pembuatan Briket. SILITEK, 01(01), 9–16.
Linda Sekar Utam, J. S. (2018). Pemanfaatan Sampah Kulit Kawista (Limonia Acidissima) Menjadi Briket Bioarang Sebagai Bahan Bakar Alternatif. Orbita, 4(1), 38–42.
Masthura, M., & Putra, Z. (2018). Karakterisasi Mikrostruktur Karbon Aktif Tempurung Kelapa dan Kayu Bakau. Elkawnie, 4(1), 45–54. https://doi.org/10.22373/ekw.v4i1.3076
Mithen, M., Paloboran, M., & Musa, M. I. (2017). Pemanfaatan Bahan Bakar Briket Bio Arang dari Limbah Pertanian pada Masyarakat di Kecamatan Galesong Selatan Kabupaten Takalar. Teknik Mesin" TEKNOLOGI", 17(1), 17–22. https://ojs.unm.ac.id/teknologi/article/view/7469%0Ahttps://ojs.unm.ac.id/teknologi/article/viewFile/7469/4340
Muhammad Hidayat Jaya, M. (2016). Analisis Proksimat Potensi Briket Bioarang Sebagai Energi Alternatif di Desa Kusu, Maluku Utara. Techno: Jurnal Penelitian, 5(1), 15–21.
Nazaruddin, N., & Anwarudin, O. (2019). PENGARUH PENGUATAN KELOMPOK TANI TERHADAP PARTISIPASI DAN MOTIVASI PEMUDA TANI PADA USAHA PERTANIAN DI LEUWILIANG, BOGOR. JURNAL AGRIBISNIS TERPADU, 12(1), 1. https://doi.org/10.33512/jat.v12i1.5530
Nurdin, M. F. (2021). Pendapatan Dan Nilai Tambah Usaha Pengolahan Kelapa Menjadi Kopra Pada Masa Pandemi Covid-19 Di Kecamatan Ampibabo Kabupaten Parigi Moutong. e-j . Agrotekbis, 9(5), 1211–1217.
Susanto, A., & Yanto, T. (2013). Pembuatan Briket Bioarang Dari Cangkang Dan Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 6(2), 68–81. https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.13516
Swasty, W., Rahman, Y., & Fadilla, A. N. (2019). PELATIHAN KEMASAN PRODUK KULINER YANG PERSUASIF BAGI KOPERASI DAN UKM KABUPATEN BANDUNG. Charity, 2(1), 0–1. https://doi.org/10.25124/charity.v2i1.2067
Tatura, L. S., Idji, B., Pratiwi, N., & Gorontalo, U. N. (2019). Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Petani Melalui Pemanfaatan Buah Kelapa Sebagai Bahan Baku Yang Diolah Menjadi Produk Kue Dan Aneka Cemilan. JUrnal Sibermas, 8(3), 252–261. https://doi.org/https://doi.org/10.37905/sibermas.v8i3.8337
Wahyudi, Y. T. (2019). Pelatihan E-Commerce Bagi Usaha Kecil Dan Menengah Dalam Beradaptasi Dengan Perkembangan Industri 4.0. Sabdamas, 1(1), 362–368.
Yustini, Y., & Allwar, A. (2019). Pemanfaatan Limbah Tempurung Kelapa Menjadi Arang Tempurung Kelapa Dan Granular Karbon Aktif Guna Meningkatkan Kesejahteraan Desa Watuduwur, Bruno, Kabupaten Purworejo. Asian Journal of Innovation and Enterpreneurship, 04(September), 172–183.
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.