Utilization Of Cashew Nut Seeds For Liquid Smoke Production Using The Pyrolysis Method
Abstract
Waste biomass is increasingly growingly and will be environmental pollution if not used wisely, this waste can be processed into fuel alternatives, in addition to the smoke from burning waste can be used as liquid smoke, as fertilizers and preservatives, both textile and food. This study aimed to determine the effect of time and temperature of the liquid smoke results from nut shells. Total sampel of research as 1500gr using pyrolysis method. Pyrolysis process is carried out at a temperature pyrolysis reactor 150-450oC. The production of liquid smoke from shell nut 1500gr by the method of pyrolysis produces liquid smoke grade 3 with the results of the best liquid at a temperature of 450oC and the optimum time of 2,5 hours at a yield of 32,66%. From the analysis using GC-MC spectrophotometer produces major chemical component of phenols(36,310%), acid(12,9475%) and carbonyl(16,715%).
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Anisah, K., 2014. Anilasa Komponen Kimia Dan Uji Antibakteri Asap Cair Tempurung Kelapa Sawit Pada Bakteri Staphylococcus aureus Dan Pseudomonas aeruginosa, Jakarta: UIN Syarif Hidayatullah.
Atmaja, A. K., 2009. Aplikasi Asap Cair Redestilasi Pada Karakterisasi Kamaboko Ikan Tongkol (Euthynus Affinis) Ditinjau dari Tingkat Keawetan dan Kesukaan Konsumen, Surakarta: Universitas Sebelas Maret.
Darmadji, E. P., 2009. Teknologi Asap Cair Dan Aplikasinya Pada Pangan Dan Hasil Pertanian, Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.
Edinov, S., Yefrida, Indrawati & Refilda, 2013. Pemanfaatan Asap Cair Tempurung Kelapa Pada Pembuatan Ikan Kering Dan Penentuan Kadar Air, Air Serta Proteinnya. Jurnal Kimia Unand, Volume II, p. 2.
Fitriandiny, I. N., 2012. Uji Efek Penghambatan Aktivitas Glukosidase Fraksi Dari Ekstrak Etil Asetat Daun Jambu Mete dan Penapisan Fitokimia dari Fraksi Teraktif, Depok: FMIPA UI.
Harianto, D., 2008. Pengaruh Penggunaan Kulit Biji Ari Mete ( Anacardium Occidentale) Dalam Ransum Terhadap Penampilan Produksi Domba Lokal Jantan, Surakarta: FP Universitas Sebelas Maret.
Himawati, E., 2010. Pengaruh Penambahan Asap Cair Tempurung Kelapa Destilasi dan Redestilasi Terhadap Sifat Kimia, Mikrobiologi, dan Sensoris Ikan Pindang Layang (Decapterus spp) Selama Penyimpanan, Surakarta: FP Universitas Sebelas Maret.
Kemendagri, 2013. Bersama Meningkatkan Daya Saing Daerah Melalui Penguatan Sistem Inovasi Daerah. Media BPP, Volume 12, pp. 4- 5.
Mekka, S. & Juddah, M. S., 2011. studi pemanfaatan limbah biiomassa sebagai bahan bakar tambahan pada preheater PT.Semen Tonasa IV, Makassar: Universitas Hasanuddin.
Nurrassyidin, Idral & Zultiniar, 2013. Pengaruh Variasi Temperatur dan Waktu Terhadap Rendemen Pirolisis Limbah Kulit Durian Menjadi Asap Cair, Pekanbaru: Universitas Riau.
Pardosi, R. A., Diba, F., Dirhamsyah, M. & Oramahi, H. A., 2012. Bioaktivitas Asap Cair Kulit Buah Durian Sebagai Bahan Pengawet Papan Partikel Acacia Mangium Wild, Pontianak: Universitas Tanjungpura.
Ratnaningtyas, R. R., 2012. Pirolisis Pembuatan Asap Cair Dari Bonggol Jagung Sebagai Pengawet Alami Pengganti Formalin, Semarang: Universitas Diponegoro.
Setyono, D. N., 2008. Pengaruh Penggunaan Kulit Ari Biji Mete (Anacardium Occidentale) dalam Ransum Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Bahan Organik Pada Domba Lokal Jantan, Surakarta: FP Universitas Sebelas Maret.
Widiya, Idral & Zultiniar, 2013. Pengaruh Suhu Destilasi Terhadap Komposisi Kimia Asap Cair Dari Kulit Durian, Pekanbaru: Universitas Riau.
DOI: https://doi.org/10.33387/josae.v8i1.9642
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Journal Policies | Submissions | People | Information |
Editorial Office :
Journal Of Science and Engineering
Fakultas Teknik. Universitas Khairun
Jl. Jusuf Abdulrahman Kotak Pos 53 Gambesi, Kota Ternate, Indonesia.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.