Karakteristik Mikrobiologi dan Orgaoleptik Air Mineral Dalam Kemasan (AMDK) Merek Khairunqu pada Kemasan Botol dengan Penggunaan Berbagai Cartridge Filter
Sari
Drinking water is one of the most essential human need. As society advances and living standards rise, the amount of water available keeps growing. Purchasing clean water for domestic purposes, such drinking and bathing, must adhere to national and local laws as well as international standards (APHA and WHO). Determining consumer preference for Khairunqu Bottled Mineral Water (AMDK) goods and the degree of microbiological contamination present in bottled AMDK products are the two main objectives of this study. In compliance with SNI 3553:2015, cartridge filter type treatment was used in this study.  A quantitative descriptive method is used in this study. This study investigated five different therapies. Using cartridge filters to create Khairunqu Bottled Mineral Water (AMDK) in bottles with organoleptic and microbiological characteristics is one of these methods. The findings indicate that the mineral water's organoleptic properties in Khairunqu bottles with different filter cartridges are as follows: color 5.63-5.87 (neutral), taste 5.71-6.0 (slightly), and odor 5.57-5.75 (neutral). The initial ALT temperature was 36°C ±2°C (<1.0 x 101).
Keywords: Bottled Mineral Water, Cartridge Filter
Teks Lengkap:
DOWNLOAD PDF 56 - 62Referensi
Agrippina,F,D., (2019), Identifikasi Coliform dan Escherichia Coli Pada Air Minum Dalam Kemasan (AMDK) Di Bandar Lampung, Majalah Teknologi Agro Industri(Tegi), 11(2).
Agustini, S., (2017), Harmonisasi Standar Nasional (SNI) Air Minum Dalam Kemasan Dan Standar Internasional, Majalah Teknolgi Agro Industri (Tegi), 9(2).
Apriliana, Ety., Ramadhania, M. Risky, & Gapila, Meta. 2014. Bacteriological Quality of Refill Drinking Water at Refill Drinking Water Depots in Bandar Lampung. JUKE 4(7): 142-146.
Athena, A., Sukar, S., & Hendro, M. (2005). Pengaruh Pengolahan Air Di Depot Air Minum Isi Ulang Dalam Menormalkan Derajat Keasaman (Ph). Media Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, 15(2), 161843.
Bambang, Andrian G, 2014. Analisis Cemaran Bakteri Coliform Dan Identifikasi Escheria Coli Pada Air Isi Ulang Dari Depot di Kota Manado. Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT. 3(3).
BPOM RI, (2009) Penetapan Batas Maksimum Cemaran Mikroba dan Kimia dalam Makanan. Badan Pengawasan Obat dan Makanan. Jakarta.
Christian, S., & Irawati, W. (2019). Uji Resistensi Isolat Khamir Yang Diisolasi Dari Limbah Industri Di Rungkat, Surabaya, Indonesia. Bioeksperimen: Jurnal Penelitian Biologi, 5(1), 1-10.
Handayani, L. Sinardi, & A. SryIryani. (2017). PengaruhKualitas Air Minum Dalam KemasanTerhadapKosentrasi Ozon. Prosiding Seminar Nasional Fakultas Teknik UNIFA. Makassar
Meylani V & Putra R.R. 2019. Aanalisis E.Coli Pada Air Minum Dalam Kemasan Yang Beredar Di Kota Tasikmalaya. Bioeksperimen. 5(2), 121-125.
Mirza,M,N., (2014), Higiene Sanitasi Dan Jumlah Coliform Air Minum, Jurnal Kesehatan Masyarakat, 9(2),167-173.
Munif, A, (2012) Bakteri Coliform dan E.Coli. Wordpress.com
Musli, V., & De Fretes, R (2016). Analisis kesesuaian parameter kualitas air minum dalam kemasan yang dijual dikota Ambon dengan Standar Nasional Indonesia (SNI). Arika, 10(1), 57-74
Pracoyo, E. M. D. (2002) Penelitian Bakteriologi Air Minum Isi Ulang di Daerah Jabotabek. Cermin Dunia Kedokteran 152, hal.437
Purwanto,E.W., (2020), Pembangunan Akses Air Bersih Pasca Krisis Covid-19, The Indonesian Journal of Development Planning, 4(2).
Puspitasari, Indah., Niken, Indriyati, Victoria Yulita F, Rolan Rusli, 2015. Pengujian Kualitas Aspek Mikrobiologi Air Minum Isi Ulang. Samarinda
Rahayu, S.A., Muhammad, H. G., (2017), Uji Cemaran Air Minum Masyarakat Sekitar Margahayu Raya Bandung Dengan Identifikasi Bakteri Escherichia coli, UPST, 4(2).
Rosita, T. & Inne, S. (2024). Uji Cemaran Logam Mangan (Mn), Tembaga (Cu), dan Mikroba pada Air Minum Dalam Kemasan. Jurnal Riset Kimia. 10(1) : 41-57/1
Rusidah, Y., Farikhah, L., (2021), Analisa Organoleptik dan Mikrobiologi AMDK dan AMIU yang dijual Sekitar Kampus UMKU, Jurnal READ (Research of Empowerment and Development), 2(1),7-14.
Standar Nasional Indonesia. 2015. Cara Uji Air Minum dalam Kemasan, SNI 3554:2015. Badan Standar Nasional.
Standar Nasional Indonesia. 2015. Hasil Uji Air Minum Dalam Kemasan, SNI 3553:2015.
Tominik, V. I., & Hutabarat, M. S. H. (2018). Analisis Uji Kualitas Bakteriologis Air Minum Isi Ulang (AMIU) Menggunakan Metode MPN Pada Pengolahan Air Sistem Reverse Osmosis (RO) Dan Sistem Ultraviolet (UV). 1, 20-24
Vegatama, M. R., Willard, K., Saputra, R. H., Sahara, A., & Ramadhan, M.A. (2020). Rancangan Bangun Filter Air Dengan Filtrasi Sederhana Menggunakan Energi Listrik Tenaga Surya. Petrogas, 2(2), 1-10
Wiyono, N., Faturrahman, A., Syauqiah,I., (2017), Sistem Pengolahan Air Minum Sederhana (Portable Water Treatment), Konversi, Banjarbaru Kalimantan Selatan, 6(1).
DOI: https://doi.org/10.33387/jpk.v3i2.9353
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.
Journal Policies | Submissions | People | Â Information |
Editorial Officer
Jl. Jusuf Abdurahman, Gambesi, Ternate, North Maluku - Indonesia
E-mail : hamidinrasulu@yahoo.com
Jurnal Pertanian Khairun (JPK) Publisher Magister Ilmu Pertanian, Universitas Khairun This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.